Anatomia e aparatit riprodhues femëror


Aparati riprodhues femeror ne teresine e vet permbush shume funksione.
Prodhon qelizen veze te nevojshme per riprodhim, te quajtur ova ose oocyt. Kjo veze transportohet per tu fertilizuar nga nje spermatoizoid ne tubat e fallopit dhe me pas kalohet per implantim ne miter. Nese nuk ndodh fertilizimi atehere ndodh renia e shtreses se brendshme te mitres (endometri ) ne formen e mentruacionit. Per te mbajtur ciklet riprodhues, apatati prodhon hormone seksual femeror.

Anatomia e Aparatit Riprodhues Femëror Aparati riprodhues femeror permban pjesen e brendshme dhe ate te jashtme:
Funksioni i strukturave riprodhuese te jashtme eshte e dyfishte: lejon depertimin e spermes dhe i mbron nga infeksionet .

Ne keto struktura perfshihen:
Labia majora: labiumet e medha rrethojne dhe mbrojne strukturat e tjera genitale .Jane relativisht te gjera, permbajne gjendra djerese dhe yndyre. Pas pubertetit keto mbulohen me qime.
Labia minora: labiumet e vogla shtrihen nen labiumeve te medha dhe rrethojne hapjen e vagines dhe te uretres ( tubi qe mbart urinen nga fshikeza e urenes ne ambient ) • Gjendrat e Bartholin's: jane gejndra te vendosura anash hyrjes vaginale, prodhojne mukus qe sherben per lubrifikimin gjate marrdhenies seksuale dhe si barrier mbrojtese kundrejt mikrobeve te ndryshem .

Clitoris: ndodhet ne vend takimin e 2 labiumeve te medha ne formen e nje daljeje te vogel shume te ndjeshme,( e krahasueshme me penisin tek meshkujt ). Klitoris mbulohet nga nje shtrese lekure te quajture prepucium. Klitoris ehste shume i ndjeshem dhe si rezultat i ngacmimit peson ereksion.

Organet riprodhuese te brendshme Vagina: eshte kanal elastik musular qe bashkon qafen e mitres me pjesen e organeve te jashtme ...Perben kanalin e lindjes, pret penisin gjate marrdhenieve seksuale si dhe mbart spermen. Gjate ciklit menstrual gjaku del jashte trupit nepemjet vagines.

Uterus (mitra ): eshte organ kavitar ne forme dardhe, qe sherben per te mbatjur dhe zhvilluar fetusin .Mitra ndahet ne 2 pjese: ne qafe qe eshte pjesa e poshtme qe hapet mbi vagine, dhe trupi i mítres qe eshte pjesa qe mban fetusin gjate shtatezanise .Kaviteti i mitres komunikon nepemjet nje kanali te qafes dhe nxjerr jashte gjakun menstrual te permuajshem.

Vezoret: jane gjendra te vogla ne forme dhe permasa te bajameve, te vendosura ne te dyja anet e mitres Jane pergjegjese per prodimiin e vezeve dhe homoneve sekual. Ne kohen e lindjes secila vezore permban rreth 1 milion veze, por ne moshen e pubertetit, rreth arrijne rreth 300 mije dhe nga keto vetem 300 deri 400 munden te ovulojne gjate periudhes aktive te gruas.

Tubat e Fallopit: jane 2 tuba te muskular te holle qe shtrihen nga kendet e jashtem te majte dhe te djathte te mitres deri ne afersi te vezoreve. Tubi ne pjesen e tj fundore formon nje strukture ne forme gypi te mbuluar me disa zgjatime ne forme gishtash (fimbrie ). Keto vendosen ne siperfaqene e vezores per te kapur qelizen veze te cliruar nga folikuli, dhe e kalojne ate ne tub per tu tranportuar drejt mitres. Siperfaqja e brendshme e tubave eshte e veshur me cilie qe bejne te mundur kete kalim te vezes.