Polipet e Mitres


Polipet uterin
Polipet uterine jane rritje me origjin nga muri i brendshem te mitres me zhvillim ne kavitetin e saj. Mbirritja e qelizave qe veshin mitres (endometrit ) cojne ne formimin e polipeve. Jane zakonisht beninje (jokanceroze ) rralle mund te ndodhin te jene kanceroz apo te kthehen ne te tille (polip prekanceroz ). Permasat variojne nga pak milimetra ne disa centimetra. Mund te jene te lidhur me nje baze te gjere ose te jene me nje kercell te holle. Mund te jene nje i vetem ose disa. Ato mund te rrine ne kavitetin e brendshem te mitres ose mund te dalin ne qafen e mitres apo deri ne vagine. Me shpesh hasen ne grate ne periudhen e peri dhe menopauz dhe me rralle ne grate me te reja.

Simptomat
• Hemoragji menstruale te crregullt — ne formen e periodave frekuente, ne kohe te ndryshme te paparashikueshme, ne kohezgjatje te ndryshme dhe ne volum te ndryshem.
• Hemoragji midis menstruacioneve
• Mentruacione me sasi te shtuar gjaku
• Hemoragji vaginale pas menopauzes.
• infertilitet ne moshat e reja
• Hemoragji ne sasi te paket (spotting ) ne periudhen midis menstruacioneve.

Shkaqet
Shkaku i sakte i formimit te tyre nuk njihet, por duket se jane faktoret hormonal ato qe ndikojne me shume. Polipet uterin jane estrogjen-sensitive, dmth ato i pergjigjen efektit te estrogjnenit ne te njejten menyre sikur veshja e brendshme e mitres: duke u rritur nen efektin e tij.
Faktoret Riskant:
• Mosha peri ose post menopauze
• hypertension
• Obeziteti
• Tamoxifen, si terapi per kancerin e gjirit

Komplikacionet
Polipet mund te shoqerohen me infertilitet, rrisin rriskun per abort spontan sidomos ne raste te fertilizimit in virto. Komplikacione te tjera kane te bejne me sasine e gjakut te humbur gjate ciklit, favorizim te infeksioneve, dhimbje dhe prishje te aktivitetit fizik

Diagnoza
• Ekografi Transvaginal. e thjeshte apo si histerosonografi ( duke injektuar uje fiziologjik me ane te nje kateteri te holle dhe kryrjen e ekografise transvaginale
• Histeroskopia. Eshte egzaminimi standart: me ane te nje teleskopi te holle, flexible, behet vizualizimi i kavitetit te brendshem te mitres, dhe me pas behet heqja e tyre.
• kyretazh. nepermjet nje intrumenti te holle metalik me nje fund metalik te mprehte behet gerryrja e kavitetit te brendshem te mitres dhe materiali i mbledhur cohet ne laborator per egzaminim histopatologjik.
Shumica e polipeve uterin jane jokanceroz, por mund te ndodh qe te kete ndryshime prekanceroze (hiperplazi endometri) ose te jene shfaqje e pare e nje kanceri te endometrit (carcinoma e endometrit ) Ne cdo rast, eshte e detyrueshme qe materiali i hequr te cohet per egzaminim histopatologjik (biopsi )

Trajtimi
• Vezhgimi: polipe te vogla pa simptoma mund te bien vete dhe nuk kane nevoje per mjekim
• Medikamente: sikur jane progestativet dhe agonist GNRH mund te ndihmojne ne renien e tyre ose te pakten te lehtesojne simtomat, por efekti i tyre eshte afatshkurter (persa kohe qe perdoren) simptomat rikthehen menjere me ndalimin e mjekimit.
• Kyretazhi: nepermjet kyretes ( instrument i holle i gjate e metalik ) qe gerryen siperfaqene brendshme te mitres dhe heq polipin.
• Heqja kirurgjikale. gjate kryrjes se histeroskopise behet identifikimi dhe heqja e polipeve.
• Rralle mund te ndodh rikthimi i polipeve cka kerkon ritrajtim te tyre.