Back pain (dhimbja e shpinës)


Dhimbja e shpines eshte nga ankesat me shpeshta te pjeses me te madhe te njerezve, per te cilat ata shpesh shkojne te mjeku apo mungojne ne pune.

Simptomat:
• Dhimbje muskulare
• Dhimbje goditetes ose therese
• Dhimbje te cilat perhapen drejt kembes
• Kufizimi te perkuljes apo levizjes se fundshpines
• Pamundesi per tu ngrihtur

Nje pjese e mire e ketyre dhimbjeve permiresohen me trajtim apo duke u kujdesur ,brenda 72 oreve te para por nese nuk ndryshojne atehere duhet kerkuar ndihma e mjekut

Paraqitja duhet te jete e menjehereshme te mjeku nese:
• Shoqerohen me probleme te zorreve apo te fshikes se urines
• Shoqerohen me dhimbje apo pulsime ne bark apo ethe
• Shqetesimet qe nisin pas demtimeve te shpines
• Nese dhimbja eshte konstante ose shtohet gjate nates apo ne pozicionin shtrire
• Shperhapet poshte ne nje apo dy kemb sidomos kur arrin me poshte gjurit
• Shkakton dobesi, mpirje, te nje apo te dyja kembeve
• Renie peshe te pashpjegueshme
• Enjtje dhe skuqje te shpines

Dhe ne rast se dhimbja per here te pare nis pas moshes 50 vjec, nese ka anamneze per kancer, osteoporoze, perdorim te steroideve, drogave, apo alkolit

Faktoret riskant
cdo njeri mund te vuaj nga dhimbjet e shpines , madje dhe femijet dhe te rinjte.Shpesh lidhet me peshen e madhe trupore, mungesen e aktivitetit fizik, apo aktiviteti jo i perpshatshem. Nje ndkim te madh ka dhe depresioni dhe ankthi

Diagnoza
Gjate vizites nga mjeku shihet shpina, aftesia per tu ulur , per te qendruar ne kemb, ecja, ngritja e gjymtyreve, provohen reflexet, per te percaktuar origjinen e dhimbjes, tolerancen e levizjes, shoqerimin e dhimbjes me spazma.
Grafi (Rx) per te pare kockat, pranine e ndryshimeve, thyerje, apo artrite
Resonance magnetike (MRI) ose tomography kompjuterike keto japin te dhena me te sakta per kocka, muskujt, indet, ligamenette apo vazat e gjakut.

Trajtimi
pjesa me e madhe e ketyre dhimbjesh permiresohen brenda pak javesh me trajtim ambulator. Regjimi i shkurter shtarti eshte i keshillueshem por jo me teper se 3-4 dite , pasi me teper demton sesa rregullon. E rendesishme eshte te vazhdohet aktiviteti fizik aq sa eshte e mundur si dhe ecje ne natyre

Medikamente:
mund te perdoren qetesues te tipit acetaminofen( Tylenol ) , ibuprofen (advil ) ose naproxen Preparate narkotike sikur kodeine apo hydrocodone,mund te perdoren per nje kohe te shkurter nen mbikqyrjen e mjekut
Doza te uleta te antidepresanteve te tipit tricklitk , sikur amitriptilina ndikojne qetesim te dhimjeve kronike

Terapia fizike eshte pika kyce e trajtimit te dhimbjeve te shpines. Mund te perdoren burime nxehtesie, ultratinguj, stimulimi elektrik, dhe teknika te relaksimit muskular.Me permiresimin e dhimbjes mund te behen ushtrime qe ndihmojne ne rritjen e fleksibilitetit, forcimin e muskujve, dhe permiresimin e postures.

Injeksionet
nese mjetet e mesiperme nuk e ulin dhimbjen apo nese ajo perhapet ne kemb, atehere mund te perdoren injerksione kortizinikesh per te ulur inflamacionin perrreth nyjeve nervore.
Teper te perdorura jane dhe metodat e mjekesis alternative sikur masazh, akupunktura, yoga. Aktivitete fizike sikur aerobia, ecja dhe noti jane parandaluese te mira te rikthimit te dhimbjeve. E rendesishme mbetet dhe mbatja e peshes trupore, si dhe kujdesi per posturen, menyren e ndenjjes per nje kohe te gjate ne kemb, uljes apo ndryshimit te poziciove te trupit gjate aktivitetit fizik dhe gjate relaximit.