Cisti i Bartolinit


Gjendrat e bartolinit vendosen ne te dyja anet e hyrjes se vagines dhe si fuknsion kryesor kane prodhimin e likidit qe sherben per te lubrifikuar vaginen. Kur dalja e kanalit derdhes se tyre bllokohet, likidi i prodhuar mbetet brenda gjendres, duke formuar cistin e bartolinit. Me kalimin e kohes permbatja e ketitj kisti infektohet, dhe formon abses te ketij kisti te shoqeruar dhe me inflamiacion te indeve perrreth.

Symptomat
Nese kisti eshte i vogel dhe i painfektuar, mund te mos vihet re nga gruaja. Por kur ai nis te rritet, ndihet nje mase ne afersi te te hapjes te vagines, e cila behet e dhimshme. Nese permbatja infektohet, atehere jep shenjat e meposhtme :
• Nje kokerr e ndjeshme apo e dhimbshme prane hyrjes vaginale
• Discomfort gjate ecjes apo uljes se gruas
• Dhimbje gjate marrdhenieve seksuale
• Ethe
Cisti apo absesi zakonisht ndodhe vetem ne njeren ane.
Shkaqet Cisti i Bartolinit formohen si rezulat i mbajtjes apo bllokimit te rrjedhjes se likidit te prodhuar ne gjender. Bllokimi mund te ndodhi nga rritja e nje flete lekure mbi hapje, ose kur infektohet lekura mbi daljen e kanalit gjendror. infektimi i saj mund te kete si shkaktar escheria coli ose bakterie te tjera si gonoreha apo clamidia.

Komplikacionet
Cistet e bartolinit mund te persistojne ne kohe, por shpesh here ato mund te absedohen cka kerkon trajtim te metejshem
Diagnoza : • Njohja me historine e zhvillimi te semundjes
• Egzaminimi pelvic per te pare vendosjen, madhesine, konsistencen, lidhjen me indet perreth, levizshmerine, teresine e organeve te jashtme genital, shoqerimin me infeksione te brendshme.
• Marrje te tamponit vaginal ne vagine dhe qafe mitre per te percaktuar infeksione te tjera shoqeruese
• Nese gruaja eshte mbi 40 vjec mundesi e marrjes per biopsies


Trajtimi
Varet nga permasat e kistit, shqetesimet qe jep, gjendja e tij ( permabtje e paster apo e e infektuar )
• Banja me uje te ngrohte. disa here ne dite, per 3 deri 4 dite ndihmon ne rastet e cisteve te vegjel te painfektuar.
• Drenazhi kirurgjikal. ne rast te cisteve shume te medhenj apo te infektuar kjo mund te behet me anestezi lokale apo sedacion, duke bere nje incision te vogel per te drenuar permbatjejen e tij, dhe linien e nje kateteri ne plage deri ne drenimin komplet.
• Antibiotik ne rast se cisti eshte i infektuar ose kur ka evidence per prani te semundjeve seksualisht te transmetueshme
• Marsupialization. Nese ka rekurenc te kistit, ateher vendosen unaza ne cdo ane te incizionit per ta mbajtur te hapur perreth 6mm, dhe vendostet nje kateter per disa dite.
Ne format persisitente kronike behet heqja kompplet e e gjendres se Bartolinit me anestezi ne kushte spitalore.