Ushtrimet Kegel

Ushtrimet Kegel ndihmojne per te parandaluar ose per te kontrolluar inkontinecen urinare ose problemet e tjera te dyshemese pelvike.

Keto ushtrime forcojne muskujt e dyshemes pelvike, e cila mban apo mbeshtet mitren,fshikezen e urines, zorret e holla, dhe rektumin. Ka shume faktore qe favorizojne dobesimin e e muskulatures pelvike sikur shtatezani, lindja, nderyrjet kirurgjikale, mosha dhe mbipesha.

Ushtrimet e Kegelit rekomandohen ne rast se:

- Gruaja ka dalje te disa pikave urine gjate teshtitjes, qeshjes apo kollitjes
- Nesa ka nevoje te forte urgjente per te urinuar direkt pasi ka urinuar nje sasi te madhe urine
- Nesa ka dalje te paket materialesh fekale (incontinence fekale)
- Veshtiresi ose dhimbje gjate defekimit
- Dhimbje kronike te fundit te barkut, ndjenje rendimi ne vagine, rectum apo fundin e barkut
- Nese ka ndjenje e daljes jashte te dickaje nga vagine
- Nese ka ndjenjen e te ulurit mbi nje top te vogel
- Dhimbje gjate marrdhenieve seksuale
- Nese shihet dalje jashte e indeve te vagines

Keto ushtrime mund te behen gjate shatetzanise ose pas lindjes per te parandaluar formimin e inkontineces urinare . Gjithashte se bashku me terapin seksuale mund te perdoret per ne rastet e problemeve persisitente te arritjes se orgazmes.

Por keto ushtrime nuk kane ndikim nese gruaja ka urinim te shprehur gjate kollitjes, teshtitjes si dhe ne rastet e rrjedhjes te papritur te nje sasie te vogel urine si rezultat i fshikezes se mbimbushur ( incontinence e mbifluksit )

Si behen ushtrimet Kegel

Se pari duhet te behet kujdes ne gjetjen e e muskujve pelvik dhe me pas te mesohet sesi te kontrakohen dhe relaksiohen:

Gjetja e muskujve te duhur : per te gjetur muskujt e dyshemese pelvike duhet ndaluar ne mes te urinimit : nese arrihet te ndalohet urina ata jane muskujt e duhur.Nje tjter menyre per te gjetur muskujt eshte duke vendosur nje gisht ne vagine dhe me pas gruaja perpiqet ta shtrengoje ate.

Perfeksionimi i teknikes : pasi jane gjetur keto muskuj, behet zbrazja e plote e urines dhe shtriheni ne shpine. Shtrengohen muskujt, mbahen te kontraktuar per 5 sekonda, dhe me pas behet ralsksimi. Kjo perseritet 4 deri 5 here rrjesht , dhe me pas synohet te zgjatet koha e kontraktimit dhe relaksimi ne 10 sekonda.

Fokusimi : per te patur me shume perfitime duhet te fokusohet ne ngushtimin apo shrengimin vetem te muskujve te dyshemese pelvike. Kujdes duhet bere ne mbajtjen te relaksuar te muskujve te barkut, te kofsheve, apo te te ndenjurave. Nuk duhet te mbahet frymemarrja gjate ushtrimit, perkundrazi duhet shoqeruar me nje frymemarrje te lirsheme.

Perseritja deri 3 here ne dite : duke patur si qellim kryerjen e te pakten 3 seteve me me te pakten 10 kontraksion- relaxim secili set.Eshte shume e rendesishme te mos behen keto ushtrim gjate urinimit : pasi mund te shkaktojne dobesim te musculatures,cka do te pasohet me irinim jo te plote te saj me zhillim te infeksiove urinare.

Kur behen ushtrimet Kegel?

Keto ushtrime duhet te behen pjese e rutines ditore, ato mund te behen ne coo kohe, pavaresisht nese gruaja eshte ulur ne tavolinen e punes, apo shtrire ne divan, duke i dhene makines apo duke gatuar.

Nese ushtrimet behen rregullisht, rezulatet do te jene te dukshme brenda pak muajsh.