Mukoza vaginale

Mykoza vaginale eshte variant i vaginitit (inflamacioni i vagines) i karaketrizuar nga irritim i vagines, kruarje dhe rrjedhje vaginale. Kandidoza prek vaginen dhe hyrjen vulvare. Pothuaj 3 ne 4 gra referojne se kalojne te pakten nje infeksion mykotik gjate jetes se tyre. Mykoza vaginale nuk konsiderohet si semundje seksualisht e transmetueshme , megjithese funget qe jane shkaktaret e saj, perhapen nepermjet rrugeve oro-genitale, per arsyen e thjeshte qe funget gjinden normalisht ne vagine, por rriten dhe japin semundje ne kushte te caktuara.

Simptomat mund te variojne nga te lehta ne me te shprehura duke perfshire :

- Kruarje dhe irritim te vagines dhe te hyrjes vulvare.
- Ndjenje djegjeje sidomos gjate urinimit dhe gjate marrdhenieve seksuale.
- Skuqje dhe enjtje te vulves.
- Dhimbje vaginale dhe tensionim te indeve perreth.
- Rrjedhje vaginale e trashe e bardhe, pa ere me pamje si gjize.

Komplikacionet shihen:

- Ne rast te perkeqesimitte shenjava te meparshme sikur : skuqje e forte dhe e shtrire , enjtje e shprehur, kruaje qe con deri ne gricje te mukozes (fiisura ) apo plage siperfaqesore.
- Infeksione rekurent deri ne mbi 4 here ne vit.
- Infeksioni mykotik qe shkaktorhet nga tjeter lloj vec candida albicans.
- Kur gruaja eshte shtatezane
- Nese vuan nga diabeti ipakotrolluar
- Ne rast renie te imunitetit nga perdorimi i disa lloj medikamentesh apo infeksioni HIV

Kandidoza eshte infeksion mykotik i shkaktuar nga candida, nje mikroorganizem i pranishem normalisht ne vagine , se bashku me bakterie te tjera. Ne gjendje natyrale vagina permban nje perzjerje te balancuar bakteriesh dhe candida. Laktobacili qe jeton normalisht ne vagine pengon mbirritjene e mykyt ne vagine. Nese prishet balanca e ketyre organizmave ne vagine do te kete rritje te mykyt. Shkaktaret me te shpeshte te prishjes se ketij ambienti jane:

- Perdorimi i antibiotikeve ( ulin sasine e laktobacilit ne vagine dhe prishin pH e saj )
- Shtatezania dhe cdo gjendje qe shoqerohet me shtim te sasise se estrogjenit ne organizem.
- Perdorimi i kontraceptiveve oral ose zevendesuesve hormonal
- Diabeti i pakontrolluar
- Sistemi imunitar i demtuar, nga perdorimi i kortizoni kebe, infeksione te ndryshem sikur HIV.
- C'do gje qe ndryshon tipin dhe sasine e bakterieve qe gjinden normalisht ne vagine sikur dushet vaginal te shpeshte, irritimi nga lubrifikues te ndryshem.
- Aktiviteti seksual, edhe pse nuk konsiderohen seksualisht e transmetueshme, mund te sherbej si rruge hyrese e candides.

Diagnoza vendoset gjate ekzaminimit pelvic, ku shihen ndryshimet e mukozes vulvare dhe vaginale, prania e sekrecioneve. Nese Infeksioni eshte i perseritur duhet te merret tampon vaginal per te bere egzaminimin mikroskopik dhe kulturen e materialit te marre.

TRAJTIMI

Do te varet nese infeksioni eshte i thjeshte apo i perseritur dhe i komplikuar.

Format e pakomplikuara

- Terapi e shkurter vaginale : nje aplikim vaginale per 1 deri 3 dite me krem antifungal , tabeta ose ovula me nje nga perberesit e familjes -azole (butoconazole , clotrimazole ,miconazole , terconazol ) Gjate aplikimit te tyre mund te japin irritim te vagines si dhe mundet te ulet efekti i kondomit apo i diafragmes .

- Terapi nje doze unike : nen formen flukonazol e marre nga goja .

Format e komplikuara:

- Terapia e gjate vaginale : me preparate te familjes azole, nen formen e krem, tablet, ovula per 7 deri 14 dite.

- Terapi orale e zgjatur : ne formen e 2 ose 3 dozave te antimykotiku oral ( nuk keshillohet tek grate shtatezane )

- Terapi mbajtese : per infeksionet rrekurenete mund te perdoret terapia mbajtese me ne forme te kapsulave nga goja nje here ne jave per 6 muaj , ose tableta vaginale nje here ne jave .

Ne rast se partneri ka shqetesime duhet te mjekohet edhe ai, ose marrdheniet te jene te mbrojtura me prezervativ. Shpesh here mund te perdoret edhe medikamente alternative sikur :

- Acidi Borik ne forme supozitoresh ne format kronike qe nuk i pergjijen terapise.
- Kosi i perdorur per permbajtjen e laktobacileve oral apo vaginal ,nga shume gra nuk eshte bere eshte i aprovuar per perdorim kurues.

PARANDALIMI

- Te shmanget dushet e shpeshta.
- Te vishen te brendshme te pambuketa dhe te lirshem, duke shmangur getat per perdorim te zgjatur gjate dites.
- Te nderrohen rrobat e lagura sikur kostumi i banjes, apo rrobat e stervitjes.
- Te shmangen banjot e nexheta dhe vaskat e nxehta.